Welke honden kan je beste trainen?

Welke honden kun je het beste trainen?

In deze blog wat wetenswaardigheden over het trainen van honden. Handig als je bijvoorbeeld met een goed getrainde hond een vakantiehuis in het bos huurt. Er is geen beste hond om te trainen. Ook al zijn er wel hondenrassen die beter te trainen zijn. Het resultaat hangt namelijk af van een goede samenwerking en de band die daardoor ontstaat, tussen baasje en hond en ligt niet alleen aan het ras dat beter of slechter zou zijn. Sommige zaken spelen wel een rol namelijk aangeboren eigenschappen zoals “een goeie neus hebben”, een drijver die een kudde bijeen kan houden. Er gelden voor elke hond en trainer basisvoorwaarden om steeds beter te worden.

Basisvoorwaarden trainer

De basisvoorwaarden voor de trainer zijn:
– consequent en duidelijk zijn, gebruik steeds dezelfde commando’s.
– geduld hebben, niet boos worden, las desnoods even een pauze in, misschien moet hij wel plassen of poepen, de hond is geen robot!! Er kunnen altijd omstandigheden zijn waardoor het even niet gaat zoals jij wilt.
– regelmatig trainen niet alleen bij mooi weer.
– een band met de hond opbouwen, respect voor de hond.
– geen geweld gebruiken.
– de hond niet overvragen, bouw de training langzaam op, houd rekening met de hond.
– beloon goed gedrag, negeer verkeerd gedrag.
– alleen trainen als de hond in goede gezondheid is.
– ken de natuurlijke eigenschappen van de hond of verdiep je er in.
– een trainer zijn waarop de hond kan vertrouwen. Ben je als trainer in een slechte bui, train dan niet, de kans bestaat dat jij je frustraties op de hond afreageert.

Basisvoorwaarden hond

De basisvoorwaarden voor de hond zijn:
– de hond moet in een goede gezondheid verkeren, laat bijvoorbeeld een te dikke hond eerst met oefeningen en minder eten afvallen, voordat je aan een training begint.
– trainen aanpassen aan leeftijd van de hond.
– de hond moet voor de training goed worden uitgelaten.
– train eerst op bekend terrein en pas later elders.
– een nerveuze hond heeft een andere aanpak nodig dan een hond met een sterk karakter, vraag de professional hulp.
– is er een loops teefje in de buurt dan zullen (bijna) alle reuen minder of niet gehoorzamen, dat is natuurlijk gedrag!

mooie bloemen in tuin van vakantiehuis met omheinde tuin

Tips om te trainen

We hebben nog een paar tips om te trainen:
– Bouw het trainen volgens een schema op en train met regelmaat.
– Herhaal oefeningen die goed gaan, daar wordt de hond zelfverzekerd van. Hij zal daardoor graag voor zijn trainer werken. Waar werk je naartoe? Heb je een bepaald doel met de training: jachthond, reddingshond, therapiehond, waakhond, politiehond, drugshond, hulphond mindervalide. Of wil je een mindervalide vakantie met hond boeken?
– Train in groepsverband indien mogelijk, zodat de hond met andere honden in contact komt. Train echter eerst onder omstandigheden zonder afleiding en zorg dat de basis goed is: zit, volg, wacht, blijf bijvoorbeeld.
– Bouw ook dit op, eerst op eigen terrein vervolgens elders, zodat de hond straks niet op prikkels van buitenaf zal reageren. Hij zal bijvoorbeeld niet achter auto’s of spelende kinderen aanrennen. Dits is er handig als je een weekendje met hond gaat boeken in een omgeving met kinderen.
– Trainen is hard werken voor de hond, maar hij zal dit graag doen. Beloon hem daarvoor uitbundig.
– Geniet er ook van dat je samen zulke goede resultaten behaalt, de hond voelt dat en staat alweer klaar voor de volgende training of oefening.
– Bij extreme hitte train je niet, ook niet bij extreem winterweer, denk aan sneeuw, ijsvorming tussen de tenen van de hond. Ook bij gladheid ga je voor veiligheid van jezelf en de hond en train je niet.

Fijn om met een getrainde hond op vakantie te gaan

Als je hond goed getraind is en goed luistert, maakt dat het een stuk eenvoudiger om een vakantie met hond te boeken. Je hoeft immers miet bang te zijn dat je hond veel blaft, honden of mensen aan valt of weg loopt. Het huren van een vakantiehuis met omheinde tuin heeft zo zijn voordelen maar is met een goed getrainde hond niet noodzakelijk.