Honden loslopen

Waar laat jij je honden loslopen?

Mogen honden in Nederland loslopen?
Op de meeste plaatsen binnen de bebouwde kom mogen honden NIET loslopen. Er zijn uitzonderingen. Bepaalde uitlaatstroken zijn door de gemeente aangelegd, waar honden wel vrij kunnen rennen, maar de meeste stroken zijn toch wel erg klein, vind jij ook niet? In het buitengebied lopen honden vaak los, in de bossen bijvoorbeeld. Maar is dit wel verstandig? Wat komt je hond tegen als hij losloopt en hoeveel zeggenschap heb jij over een hond die losloopt en zijn neus achterna gaat als hij konijnen ruikt? Wielrenners en hardlopers worden nog te vaak gebeten als zij door de bossen rennen en “aangevallen” worden door een hond. Het zal aan de hond liggen of hij los kan lopen of niet.
Dit zijn de beste hondenlosloopgebieden in Nederland volgens DoggyDating. Nog meer tips? Hier vind je meer tips als je met de hond op vakantie gaat.

Jij kent het karakter van je hond het beste

Jij kent je hond het beste, luistert hij altijd ook onder moeilijke omstandigheden? Is het een jachthond die graag wild achtervolgt? Niet alleen voor datgene wat de hond tegenkomt kan het lastig zijn als hij losloopt, ook kun je situaties bedenken die gevaar voor de hond zelf op kunnen leveren. Je kunt er zelf best enkele bedenken of wellicht heeft jouw hond al wel eens een probleem ondervonden (ontmoeting met een agressieve hond, een aanrijding, paniek omdat hij zijn baas is kwijtgeraakt enz.). En houd er altijd rekening mee, dat een hond die een wildspoor te pakken heeft, je niet hoort of niet wil horen. Deze natuurlijke eigenschap (prooi vangen) is in dit geval erg sterk!!

puppy in een omheinde tuin van vakantiehuis

Is het verantwoord honden los te laten lopen?

Deze vraag kan het baasje zelf het beste beantwoorden, omdat jij weet hoe jouw hond op bepaalde situaties reageert. Echter ook dan kan hij je nog wel eens verrassen (in de negatieve zin van het woord). De leeftijd van de hond en de tijd dat jij de hond in je bezit hebt spelen daarbij zeker ook een rol. Ook de manier waarop je met de hond omgaat. Komt hij vaak los of zelden, ben je op bekend terrein of in een vreemd gebied? Komt er ander verkeer, is er wild, staat er een omheining met prikkeldraad? Dat laatste kan de hond verrassen als hij ergens achteraan holt. Eet jouw hond van de grond, eet hij voedsel dat hij vindt, ook dat kan erg gevaarlijk zijn. Er zijn overal mensen die honden liever niet in hun buurt hebben en ze daarom ziek willen maken of erger en vergiftigd voedsel neerleggen. Jij hebt de verantwoording voor het welzijn van je hond. Jij maakt dus ook de inschatting of het verantwoord is de hond los te laten lopen. Wees daarbij kritisch ook al gun jij jouw maatje die vrijheid van harte. En denk er steeds aan dat jij verantwoordelijk bent voor de hond, zijn gezondheid en zijn gedrag. Tip: Ook in Overijssel vind je leuke honden vakantiehuisjes en losloopgebieden.

Waar mag jouw hond loslopen?

Op het strand mogen honden in bepaalde periodes (meestal van 1 september tot 1 maart) van het jaar ( meestal ) loslopen. Je hebt hier overzicht en kunt je hond op tijd terug fluiten. Let erop dat de hond geen zeewater drinkt, hoewel dat moeilijk te voorkomen is als de hond losloopt. Misschien een reden om hem toch aangelijnd te houden met een lange lijn bijvoorbeeld? Ook in de meeste buiten gebieden mogen honden loslopen. Vaak staat dat op een bord aangegeven. Bij twijfel houd jij je hond vast, of betaal jij graag een flinke boete? Op de stranden zelf vind je meestal borden wat wel en niet toegestaan is. Ook staat er op deze borden vermeld wanneer het toegestaan is om met de hond het strand te betreden en onder welke voorwaarden ( aangelijnd of niet? ).

Poepzakjes voor de hond altijd meenemen.

Waar je ook rekening mee dient te houden is het feit dat een hond die heerlijk kan uit rennen gaat zitten poepen. Loop jij dan ook naar die plek om het op te ruimen? Denk goed na voordat jij de riem losmaakt, als de hond los mag lopen, is het wel veilig zowel voor de hond als de omgeving? Er komen erg veel bijtincidenten voor, honden die achter rennende kinderen aangaan om te spelen, kinderen die daardoor bang worden van honden, honden die een fietser bij zijn broek pakken, omdat die zo snel voorbijgaat. Allemaal dingen die er ineens zijn met grote gevolgen. Klik de riem los en je bent de regie kwijt! Vooral puppy’s kunnen het je onderweg moeilijk maken als ze niet gehoorzamen. Veel oefenen en jouw hond belonen als hij gehoorzaamt. Draag ook altijd zijn favoriete koekje bij je en begin met korte stukjes loslopen.

honden spelen in omheinde tuin

Niet ieder gezin is geschikt voor een huisdier

Overweging: Misschien kan dat niet altijd. Maar als je huisvesting zoekt, denk dan ook altijd na of je huisdieren neemt. Zo ja, zoek dan een huis met tuin en plant deze hondvriendelijk aan, bijvoorbeeld met verhogingen, zodat de hond in elk geval thuis vrij kan rondlopen.

Op vakantie met je hond in Nederland?

Ook als je met je hond van een vakantie in Nederland geniet, heb je te maken met de regels die gemeenten en overheden stellen aan honden. Als je een vakantiehuisje met hond in Nederland wilt huren, loont het wellicht de moeite om eerst uit te zoeken waar in die regio honden mogen loslopen en wat de gemeentelijke verordeningen zijn. Een vakantiehuisje met omheinde tuin huren in Nederland is altijd een goede keuze. De tuin moet natuurlijk wel volledig omheind zijn en hoog en stevig genoeg zijn. In een vakantiewoning met goed omheinde tuin kunnen honden loslopen. Een natuurlijke tuin in een bosrijke omgeving is natuurlijk ook geweldig. Wat dat betreft is een vakantie met hond in de Ardennen ook ideaal. Je vindt in de Ardennen overigens ook prachtige losloopgebieden voor honden.