Beter communiceren met je hond

Beter communiceren met je hond. Spreek jij de hondentaal al?
In deze blogs wat tips over een betere communicatie tussen jou en je hond(en). Net zoals mensen hebben honden een eigen persoonlijkheid. Je hebt vrolijke honden waar het glas bijna altijd half vol is en honden die wat minder actief en vrolijk zijn. Je hebt eigenwijze honden, honden die niet naar baasjes willen luisteren en hun eigen gang gaan maar ook vrolijke viervoeters die je overal volgen en altijd naar je luisteren en bij je willen zijn.

puppy in een omheinde tuin van vakantiehuis

Je hebt knuffelhonden, wandelhonden, honden die altijd aandacht willen en honden die een trauma hebben meegemaakt en zich het liefste willen afzonderen. Om honden beter te kunnen begrijpen, moet je de hondentaal leren, een taal die verder gaat dan blaffen. In deze en volgende blogs wat tips van specialisten en ervaringsdeskundigen. Honden lijken misschien wel meer op mensen dan wij denken…Deze informatie en tips worden je aangeboden door de redactie van vakantiehuis-omheinde-tuin. Voor de leukste vakantie met honden.

Honden hebben bovennatuurlijke eigenschappen

Wist je dat honden heel véél aanvoelen en bovennatuurlijke eigenschappen hebben?? Ze weten wanneer er onheil zoals een natuurramp aankomt. Ze weten wanneer je verdrietig bent. Ze weten dat er iets staat te gebeuren. Honden ruiken angst, ze voelen aan wanneer er iets niet klopt en iemand iets slechts in de zin heeft. Als jij je hond goed observeert, zal je zaken zoals angst voor iets dat te gebeuren staat, beter herkennen. Een betere communicatie met je hond start met observeren. Waarom blijft je hond blaffen? Waarom is die rusteloos en blaft hij opgewonden?? Je hond voelt veel van tevoren aan en uit dat op zijn specifieke manier. Door veel te observeren leer je hem beter kennen en begrijpen.

Aanbevolen vakantiehuizen met omheinde tuin

Lichaamstaal is bij honden belangrijk

Met honden praten begint met de lichaamstaal van je hond begrijpen. Maar.. een hond kan net zo ingewikkeld karakter hebben als een mens. Een hond kan ook vol tegenstrijdigheden zitten. Als een hond een kwispelende staart heeft wil dat nog niet zeggen dat die aangeraakt wil worden en een hond die blaft en gromt, hoeft niet per definitie boos te zijn. Er is één heel groot verschil met mensen. Veel mensen verbergen hun gevoelens en spelen dagelijks een rol. Bij honden geen verborgen agenda’s of andere rol. Ze zijn wie ze zijn en doen wat ze doen. Door middel van gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en geur doen ze hun zegje.

grote familie met hond in omheinde tuin

We mogen van honden helemaal onszelf zijn

Honden halen een emotionele voldoening met het contact met ons en ze vinden het fijn als ze een volwaardig lid van het gezin mogen zijn. We mogen van honden onszelf zijn. We worden zonder voorwaarden vooraf geaccepteerd. Honden koesteren geen haat of wrok, ze houden onvoorwaardelijk van ons. Als je dat begrijpt, begrijp je waarom honden onze beste vrienden zijn en waarom communiceren met je hond zo belangrijk is. Ze zijn graag onderdeel van de menselijke roedel en luisteren graag naar onze stem. Een hond is in feite meertalig want of je nu in het Nederland, Duits, Frans of Engels tegen hem praat, hij begrijpt heel snel wat je bedoelt. Is dat niet bijzonder?

Op welke toon praat jij tegen je hond?

Het gaat er bij honden niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Als je perse wilt dat een hond iets opvolgt en goed naar je luistert, wees dan duidelijk en gebiedend. Als je je hond een compliment geeft, hoeft de toon niet gebiedend te zijn. Het is dus de toon en de zwaarte van je stem die mede bepaalt of een hond wel of niet naar je luistert en een commando opvolgt. Op een hondentraining kun je leren, hoe je de communicatie met je hond kunt verbeteren en hoe je je hond beter kunt leren begrijpen. Een investering die het dik waard is! In een volgende blog: wat kan je zien aan de staart, oren en ogen van je hond? Beter communiceren met je hond, het kan!