Wagenziekte

Wagenziekte, mogelijk bij mensen én huisdieren.

Autovakantie met hond boeken? Wagenziekte ligt voor mens én hond op de loer.
Of je nu een vakantie met hond België boekt of een huisje met omheinde tuin in Nederland zoekt. Als je met de auto reist, kunnen mensen en dieren onwel worden. Dat geldt zeker voor een autovakantie met hond naar het buitenland.
We behandelen hier eerst wagenziekte bij mensen, later bij honden.

7 tips om bij mensen wagenziekte tegen te gaan

We zitten allemaal wel eens in de auto maar voor mensen met wagenziekte kan dit een hele opgave zijn. Je evenwichtsorgaan raakt in de war tijdens de reis waardoor je ontzettend misselijk kan worden. Zowel volwassen als kinderen kunnen er last van hebben. Wij hebben 7 tips voor je verzameld op wagenziekte tegen te gaan.

wagenziekte bij een hond

Tip 1. Kies de juiste plek om te zitten

Wanneer je, als mens, snel last hebt van wagenziek worden is het handig om op de juiste plek in de auto te gaan zitten. Het beste is om aan de passagierskant te zitten naast de chauffeur. Op deze manier kun je eenvoudig de weg volgen en zal je niet zo heel snel misselijk worden. Is het niet anders dat je achterin moet gaan zitten zorg dan dat je in het midden van de bank gaat zitten. Doe dit natuurlijk alleen als er een gordel aanwezig is.

Tip 2. Bestuur zelf de auto

Het is in de meeste gevallen zo dat wanneer je zelf de auto bestuurt je niet of een minder wagenziek wordt. Dit komt doordat je zelf de keuzes maakt en de weg aandachtig volgt. Hierdoor blijft je evenwichtsorgaan in balans.

Tip 3. Niet aan je smartphone zitten

De derde tip wil je misschien liever helemaal niet horen, maar het helpt zeker als je niet achter je smartphone zit tijdens de autorit. Door het licht van het scherm en alle bewegende dingen wordt je snel misselijk. Ook het lezen van een boek is een afrader. Muziek luisteren kan natuurlijk wel. Dit zorgt er tevens ook voor dat je je meer ontspannender voelt.

Tip 4. Reistabletten voor mensen én honden

Als je al diverse tips hebt geprobeerd zonder succes kun je ook overwegen om reistabletten te gebruiken. Deze pillen bevatten een combinatie van verschillende stoffen die bewegingsziekte tegengaan. De tabletten hebben in de meeste gevallen ongeveer een uur nodig voordat ze gaan werken. Neem de tabletten dus minimaal een uur van te voren in voordat je op pad gaat met de auto. Reistabletten voor op vakantie, zijn eenvoudig verkrijgbaar bij de drogisterij. Een recept is niet nodig. Overigens zijn er ook reistabletten voor honden.

vitaminen aan hond geven

Tip 5. Rijstijl aanpassen

Wanneer je snel last hebt van wagenziekte kun je proberen om je rijstijl aan te passen. Dit zorgt ervoor dat klachten verminderen. Als iemand anders rijdt, vraag dan de chauffeur of er op een andere manier gereden kan worden. Probeer op een rustig tempo op te trekken en te remmen. Ook bochten moeten rustiger genomen worden dan normaal. Verder helpt een stabiele snelheid ook. Rijden met cruise control is dan zeker aan te raden indien de auto hierover beschikt.

Tip 6. Let op je voeding

Ook voeding kan meehelpen bij het verergeren van de klachten die te maken hebben met wagenziekte. Probeer geen maaltijden te eten die zwaar op de maag liggen maar eet iets lichtst. Het liefst ook zo min mogelijk suikers. Nuttig verder ook geen alcohol, frisdrank en cafeïne als je de auto in moet.

Tip 7. Neem regelmatig een pauze

Autovakantie met hond Frankrijk of Duitsland? Bij een vakantie met hond Frankrijk of Duitsland moet je héél wat uurtjes achter het stuur zitten. Als je een lange rit voor de boeg hebt besluit dan om de auto een paar keer langs de kant te zetten en neem een pauze. Zo kan je lichaam weer even ontspannen en wat frisse lucht inademen. Als je bijvoorbeeld op vakantie met hond en auto gaat kun je er ook voor kiezen om in de nacht te gaan rijden. Er is dan minder verkeer op de weg en kunt meestal zonder opstoppingen doorrijden.

hondenvakantie aan zee

Autovakantie met de hond en ziek worden huisdier

Ook honden kunnen last van reisziekte hebben en last hebben van overgeven. Net zoal bij mensen bestaan er voor honden reistabletjes tegen misselijkheid en tabletten om ze rustig te houden. Het belangrijkste is echter dat je hond in goede conditie verkeert vóór je met de auto naar je favoriete honden vakantie land afreist. Goede vitaminen voor de hond en voedingssupplementen kunnen er mede voor zorgen dat je huisdier in goede conditie blijft en niet zo snel ziek wordt.